Ebba (toccata) wrote,
Ebba
toccata

Nytt liv med trädgård

Får väl väcka liv i min Livejournal igen nu när stora saker är på gång. Vi har köpt hus och vi har en trädgård inklusive en skogsbacke och halva toppen på en liten kulle, med berghäll och vitmossa.

lj1

Det är lite speciellt att flytta till en trådgård som är i vila under senhöst/vinter. Jag ser ju ungefär vad som växer där, men det finns mycket tid till att drömma om vad man vill hugga tag i när våren kommer. Dock är jag redan lite begränsad av att vara halvvägs i graviditet nummer två, och det är inte säkert att jag kommer kunna göra så mycket alls i vår. Nu under vintern har jag beskurit och stammat upp några av träden och buskarna som var risiga.

Det jag funderar på just nu är om jag ska klippa ner alla klematis-härvor (tanten hade minst 7 stora klematis) och låta dem börja om på nytt, eller om jag ska låta några eller alla vara kvar för att se vad det blir av dem. Men de är bara som ett stort fluff just nu och flera har ramlat ner från sina klätterplatser... Annars går mina tankegångar så här:

Steg 1) Vi har slån. Och lite mera slån. Och ännu mer slån som täcker nederdelen av den fina skogsbacken på tomten. Har upptäckt att slån är otroligt skrymmande när man huggit ner det. Högarna plattar liksom inte till sig. Har huggit bort kanske två kvadratmeter och har en gigantisk hög längst ner på tomten. Vårens stora projekt är att röja bort kanske 70% av dessa buskage och köra iväg allting till återvinningscentralen med släpkärra, och att i samma veva ta bort lite allmänt sly i skogsbacken. Sen blir det väl slyröjning två gånger på år när slånet börjar försöka återinvadera...

Steg 2) Blir nog att ogräsrensa och kantskära de perennrabatter som finns runt två stora stenar, samt bredvid trappan till altanen. Kanske lägga in en nedgrävd kant för att hindra fortsatt ogräsinvasion. Är glad över att tomten inte har några friliggande, raka rabatter någonstans.

Steg 3) Kanske plantera ett nytt äppelträd och några nya perenner för att fylla ut där det nu växer sådana som tynar bort eller är fula. De flesta fruktträd i trädgården verkar dock vara angripna av svampsjukdom/kräfta och det känns som att risken är stor att nya smittas. Å andra sidan vill jag inte hugga ner allt befintligt. Vi får se.

Steg 4) Jag skulle gärna vilja ha någon lite fin, udda, barris någonstans... En Koreagran.. En liten hänglärk..

Steg 5) Sitta i skuggan med en bebis och njuta av allt som hunnit bli gjort, medan Selma leker i nyinköpt sandlåda... <--- Önskedrömmar, haha.

Subscribe

 • Första våren med hus

  Det är kul att se allting komma fram i trädgården. Vi går runt varje dag och är superglada över vårt…

 • Amazing.

  My livejournal can't die, I have to post something. ^^ Ever since i got Selma and go to town or to someplace with many people arond me, I see so…

 • Livet med en Semla

  Ojoj, vad länge det har gått sedan jag skrev här sist. Ändå vill jag inte att min livejournal ska dö, så det är nog dags att ta tag i det nu med ett…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments